by
on
under
Permalink

Pyöräily- loistava kuntoilumuoto

Mikä onkaan se paras keino taajama-alueilla liikkua eteenpäin kuin pyöräily? Ei huolta parkkipaikoista, ruuhkat ovat yleensä olemattomat liikkuessa pyörällä, eikä ainakaan ole sidottu aikatauluihin ja tiettyihin reitteihin. Pyöräily on tehokasta ja nopeaa liikuttaessa lyhyitä matkoja eikä tarvitse potea huonoa omaa tuntoa siitä, että saastuttaisi ympäristöä. Puhumattakaan siitä, mikä terveyshyöty liikkuminen pyörällä on. Jos jotakin negatiivista halutaan etsiä, on pyöräilijä aika alttiina sään muutoksille sekä suojattomampi törmätessä moottoriajoneuvoihin. Pidemmillä matkoilla voi aikaa kulua paljon suunniteltua enemmän eikä talvipyöräily ilman sopivia välineitä ole mielekästä.

Millaisia terveysvaikutuksia pyöräilyllä sitten on?

Pyöräillessä ihminen kehittää sekä hengityselimistöä sekä verenkiertoa. Koska pyöräily ei rasita samalla tavalla esim. polven niveleitä kuten juoksu, on siitä isompi apu painonhallinnassa ylipainoisille kuin muissa lajeissa. Pyöräily parantaa lihasten voimaa ja liikkuvuutta sekä auttaa kehittämään tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Jos verrataan esimerkiksi vaikka juoksua ja kävelyä, jaksaa pyöräilijä tehdä pidempijaksoisemman harjoittelun kuin juoksija. Säännöllisesti harrastettuna on se parhainta terveysliikuntaa.

Pyöräilijöillä on myös todettu vähemmän sydän- ja verisuonitauteja kuin ei-pyöräilijöillä. Se alentaa diabetesriskiä ja on todettu säätelevän myös korkeaa verenpainetta ja veren rasvakoostumuksen säätelyä. Jalkojen lihakset saavat tehokasta treeniä, sydän pumppaa lisää verta vahvistaen verenkiertoelimistöä ja sykkeen kohotessa myös energiaa kuluu enemmän.

Jos ei ulkona pyöräily maistu esim. sääolosuhteiden takia, sitä voi harrastaa myös sisätiloissa. Yhdessä vaiheessa oli melkoinen trendi hankkia joka talouteen kuntopyörä ja polkea sillä vaikka televisiota katsellessa. Kuntopyöräilyn lisäksi suosittua on myös spinning, joka on vauhdikasta sisäpyöräilyä musiikin siivittämänä ja eri laisia vastuksia käyttäen.